Bli med å skap inkluderende arbeidsplasser, vipps valgfritt beløp til 542 518

Miniportrettet: Jan Myhrehagen

“Å holde viktige ting skjult er ikke en god følelse”

Han mener det fremdeles er vanskelig å si at “jeg har pusha narkotika i tredve år og sitti inne i 4-5 år”, men at det heldigvis blir stadig lettere å være ærlig i arbeidslivet. I vårt første intervju av våre medarbeidere, kan du lese mer om Jan Myhrehagen og hva han syns om Spiring som arbeidsplass.

Jan Myhrehagen, salgskonsulent i Spiring.no PÅ TØYEN: Jan utenfor Spirings kontorlokaler på aktivitetshuset K1

Maja Heger og Lara Stiberg Long
10.06.2022

- For de som ikke kjenner deg, fortell litt om deg selv?

Jeg er 57 år, opprinnelig fra Gjøvik, og har to voksne barn. Har flytta mye rundt omkring, blant annet har jeg bodd 12 år i Stavanger. Jeg kom til Oslo for andre gang i 2016 og har vært her siden. Nå er jeg nygift med russiske Semfina, og vi skal søke om familiegjenforening. Det er jeg glad for, men det er tungvint og dystert siden hun må tilbake til Russland for å søke om dette.

Jeg var en snill og føyelig ungdom, men begynte forsiktig med rus i 15-årsalderen. Snart fylte piller, alkohol og hasj hverdagen mer og mer. Deretter gikk det slag i slag, og da jeg var 18 år havna jeg i fengsel for første gang. Det har etterhvert blitt noen år til sammen bak murene. For vinningskriminalitet, bruk og besittelse. Jeg brukte amfetamin hele 90-tallet, deretter heroin. Har vel vært gjennom stort sett hele spekteret nå. Jeg var bare 22 år første gang jeg var innlagt for rusmisbruk, jeg var der i 7-8 måneder før jeg rømte, det var dessverre galehus.

I perioder har det gått bra, og i Stavanger hadde jeg et forholdsvis stabilt liv med kone, barn og jobb. Jeg tok utdanning innen EDB/markedsføring og hadde en selger-jobb med mye reising, som jeg var godt fornøyd med. Men etterhvert opplevde jeg at arbeidspresset ble veldig høyt. Når vi var ferdig på jobb tok vi oss en runde på puben, men med min bakgrunn ble det utfordrende. Det var vanskelig å være fyllesyk og møte kunder dagen etterpå, så jeg grep til min gamle venn, kokain. Så ble det heroin, igjen. Til jeg en dag uheldigvis kom til å ta en overdose på jobb og ble oppdaga. Jeg fikk da valget mellom å si opp selv eller å bli oppsagt. Da ble det full rulle på kjøret igjen. Jeg har aldri vært på “gateplan”, altså ikke husløs, fordi jeg finansierte mitt eget misbruk ved hjelp av salg. Kanskje det er derfor salg er blitt en naturlig del av yrkeskarrieren min, haha.

Heldigvis la jeg meg inn til avrusning i 2004, og kom slik inn i LAR (legemiddelassistert rusbehandling). Jeg går nå på et Subutex-lignende preparat, og har hatt god hjelp av dette. Etter kort tid ble jeg faktisk leder av LARnet Stavanger og det var grådig kjekt. Jeg liker godt å ha oversikt og være med å bestemme litt.

Jeg har lagt meg inn frivillig mange ganger, sist da mamma døde i fjor. Vi hadde et nært forhold. Nå bruker jeg også Antabus. Jeg merker sjeldent savnet etter rus, og har det mye bedre uten. Når man misbruker, er hele dagen et jag for å skaffe.

- Hvordan kom du i kontakt med Spiring?

Etter avrusning i 2020 var jeg veldig isolert og rastløs og på leting etter noe å gjøre. Jeg var på et møte i Blå Kors sitt aktivitetsprogram “steg for steg”, hvor Alfa, Andrè og Tommy presenterte Spiring.no. Jeg syntes det hørtes spennende ut og fortalte dem om mine yrkeserfaringer, og ganske snart begynte jeg med markedsføring og salg av annonser for Spiring.

- Hvordan opplever du Spiring som arbeidssted? Hva er dine arbeidsoppgaver, og hvordan opplever du å få brukt dine ressurser?

Jeg synes det er et greit sted å jobbe. Spiring tilrettelegger både for LAR, helse, tannlege, terapi etc. Det er en inkluderende og fin gjeng som jobber her og vi kommer rimelig godt overens. Det er ingen som sitter høyt på trona her, og vi prøver å dra lasset sammen.

Jeg får brukt min erfaring som selger av mange ulike varer, haha, og også kreativiteten min. Det var for eksempel jeg som foreslo at vi skulle kontakte Slottet, litt på fleip. Utrolig nok kom jeg gjennom nåløyet: Tommy (i ny dressbukse) og jeg møtte opp hos kjøkkensjefen på Slottet, som var svært imøtekommende. De ville gjerne hjelpe mennesker med utfordringer rundt utenforskap, og vi ble oppvartet med kaffe og kaker. Det var stas! Nå er Slottet kunder av oss.

- Et tilbakefall til rus koster samfunnet opp mot to millioner kroner per år, per person. Det koster relasjoner til familie og venner, helse, og i verste fall koster det liv. Hva er, etter din mening, noen viktige punkter for å forhindre dette?

Inkludering er viktig. Det er flott at arbeidsplasser åpner for dem med “hull i CV`en”. Man kan jo fremdeles ikke akkurat si at man har “pusha narkotika i tredve år og sitti inne i 4-5 år”, men det blir jo gradvis bedre i arbeidslivet.

- Spiring ønsker å skape mestring for mennesker berørt av utenforskap og erfaring fra rus, på hvilken måte synes du at Spiring klarer å bidra til dette?

I Spiring har vi et åpent og ærlig forhold til hverandre og jeg føler meg regnet med. Vi kan prate om alt, og de andre lytter og kommer med råd og veiledning hvis vi ønsker. Jeg har ikke vært borti en arbeidsplass som er sånn før. Å holde viktige ting skjult er ikke en god følelse, man er alltid småredd for at fortiden skal bli avslørt. Det slipper man her, og det er vanvittig befriende.

Takk for intervjuet!

Det kongelige Hoff. Tommy, kjøkkensjef på slottet Nicolai Lundgaard og Jan. Spiring.no SLOTTET: Tommy, kjøkkensjef ved det Kongelige hoff Nicolai Lundgaard og Jan utenfor slottet

Spiring.no på 1-2-3

Hvem er vi til for?

Spiring skal sysselsette folk med tidligere ruserfaring for å hindre tilbakefall til rus.

Hva gjør vi?

Opplæring innen lokal produksjon, salg og distribusjon av mikrogrønt.

Hvordan gjør vi det?

Individuelt tilpasset deltakelse og høy relevans til erfaring og motivasjon for hver enkelt som starter i spiring

Hvorfor gjør vi det?

Samfunnsøkonomiske besparelser, lavterskeltilbud for de som ønsker arbeid. Gi alle mulighet til å oppleve meningsfull tilhørighet gjennom det å være en bidragende part i samfunnet.