nærbilde av mikrogrønnsaker

Hva er mikrogrønt?

Mikrogrønt eller microgreens, er små grønsaksplanter. Spirer og mikrogrønnsaker er ikke det samme. Spirer høstes når frøet begynner å vokse,før bladene utvikler seg. Mikrogrønnsaker har blader og er steget etter spire.

Mikrogrøt er som regel fulle av vitaminer, mineraler og proteiner. De ser bra ut og er perfekte som dekorasjon på mat, og de smaker også helt nydelig for seg selv.

Vi i Spiring.no selger mikrogrønt i brett som gjør det mulig for kantinen eller restauranten og høste selv. Dette gjør at mikrogrønnsakene alltid er ferske helt frem til servering.

Foto: Anthony Ievlev - Unsplash

Hvordan dyrke microgreens eller mikrogrønt?

Mikrogrønt kan du enkelt dyrke selv i et dyrkebrett eller spirekasse, gjerne med lokk. Du kan også benytte deg av en tom drueboks, melkekartong eller en plastboks med hull i bunnen. Du trenger ikke jord, men kan heller bruke kokosfiber, bomull eller skinkelerret.

Slik går du frem

  1. Skyll frøene nøye. Legg så frøene først i et glass og la det stå 12 timer.
  2. Hell av vannet, og legg frøene jevnt utover i dyrkebrettet med kokosfiber og sett på kjøkkenbenken, normal romtemperatur er fint.
  3. Vann frøene og sett dem under gjennomsiktig plastlokk (her kan du bruke en pose eller annen plast som holder litt på fuktigheten)
  4. Sørg for at du vanner kokosfiber hver dag. Slik at frøene får det vannet de trenger. Du kan også vanne frø/spirer/mikrogrønt med en spruteflaske.
  5. Etter 7-12 dager bør du ha deilig mikrogrønt som du kan høste.

Lykke til !

Hvor mange dager før frø spirer?

Frøene spirer ofte raskt litt avhengig av type frø og temperatur. En spire begynner å dannes når frø står i et miljø som har riktig temperatur, god tilgang på vann og luft. Avhengig av hvilken sort du velger å dyrke, vil det ta fra 4 til 10 dager før spirene vokser seg klare til å blir plante.

Erter og solsikker trives med å ligge i vannbad i 8-12t før de legges ut på brettet for å spire og kan trenge noen flere dager før de spirer.

Erteskudd og solsikker bruker 12-14 dager på å kunne høstes som mikrogrønt. Andre mindre frø som karse, reddik og brokkolifrø utvikler seg raskere og blir spirer i løpet av en dag og blir til mikrogrønt i løpet av en ukes tid ved romtemperatur.

Hvordan bruke Spirekasse eller Dyrkebrett?

Dyrkebrettet er enkelt å bruke og består av et brett til vann og et dyrkingsbrett med svært små hull som legges over vannbrettet. Når frøet begynner å gro vil røttene lete seg gjennom de små hullene til vannet i brettet under.

Impact Startup

Vi er veldig glade for å være en del av Impact Startup allumniselskaper, og for å ha fått muligheten til å være en del av de sosiale initiattivene som Ferd har gitt støtte gjennom sitt akselerator program.