
Vertikal og hydroponisk dyrking
Vertikal dyrking i høyden er lurt og bruker lite vann. Vi i Spiring.no dyrker i høyden!
Mikrogrønt, microgreens eller mikrogrønnsaker, er små spiselige grønsaksplanter. Mikrogrønt blir raskt klare for høsting, noen allerede etter en uke eller 10 dager. Spirer og mikrogrønnsaker er ikke det samme. Spirer høstes når frøet begynner å vokse,før bladene utvikler seg. Mikrogrønt har blader og er steget etter spire.
Mikrogrønt-frøene kan sås i vanlig plantejord, eller i annet vekstmedium som kokos slik som vi i Spiring benytter oss av. Mikrogrønt sår du i potter eller brett, på et varmt og lyst sted. Når skuddene etter ca 2–4 uker er 5-10 cm lange er de spiseklare!
Mikrogrønt er som regel fulle av vitaminer, mineraler og proteiner. De ser bra ut og er perfekte som dekorasjon på mat, og de smaker også helt nydelig for seg selv.
Vi i Spiring.no selger mikrogrønt i brett som gjør det mulig for kantinen, personalrestauranten eller restauranten og høste selv. Dette gjør at mikrogrønt fra Spiring alltid holder seg ferske helt frem til servering.
Foto: Anthony Ievlev - Unsplash
Mikrogrønt kan du enkelt dyrke selv i et dyrkebrett eller spirekasse, gjerne med lokk. Du kan også benytte deg av en tom drueboks, melkekartong eller en plastboks med hull i bunnen. Du trenger ikke jord, men kan heller bruke kokosfiber, bomull eller skinkelerret.
Det finnes en rekke ulike planter som gir frø som kan brukes til sunne og gode spirer eller mikrogrønt. Her følger noen av de frøene man vanligvis bruker til dyrking av spirer eller mikrogrønt:
Sjekk hvordan du kan bruke mikrogrønt i Tommys Tips
Lykke til !
Mikrogrønt spirer ofte raskt litt avhengig av type frø og temperatur. En spire begynner å dannes når frø står i et miljø som har riktig temperatur, god tilgang på vann og luft. Avhengig av hvilken sort du velger å dyrke, vil det ta fra 4 til 10 dager før mikrogrønt vokser seg klare til å spises.
Erter og solsikker trives med å ligge i vannbad i 8-12t før de legges ut på brettet for å spire og kan trenge noen flere dager før de blir spiseklar mikrogrønt.
Erteskudd og solsikker bruker 12-14 dager på å kunne høstes som mikrogrønt. Andre mindre frø som karse, reddik og brokkolifrø utvikler seg raskere og blir spirer i løpet av en dag, og blir til mikrogrønt i løpet av en ukes tid ved romtemperatur.
Frøene spirer ofte raskt litt avhengig av type frø og temperatur. En spire begynner å dannes når frø står i et miljø som har riktig temperatur, god tilgang på vann og luft. Avhengig av hvilken sort mikrogrønt du velger å dyrke, vil det ta fra 4 til 10 dager før mikrogrønt vokser seg klare til å spises.
Mikrogrønt erter og mikrogrønt solsikker trives med å ligge i vannbad i 8-12t før de legges ut på brettet for å spire og kan trenge noen flere dager før de blir spiseklar mikrogrønt.
Mikrogrønt er små, sprø og veldig næringsrike skudd og blader som kan dyrkes innendørs hele året. De er gode på salaten og på brødskiven, men også i varmretter.
Om vinteren kan det være nødvendig å bruke vekstlys.
Erteskudd og solsikker bruker 12-14 dager på å kunne høstes som mikrogrønt. Andre mindre frø som karse, reddik og brokkolifrø utvikler seg raskere og blir spirer i løpet av en dag og blir til mikrogrønt i løpet av en ukes tid ved romtemperatur.
Så lenge du oppfyller plantenes krav til vann, næring, lys, plass og temperatur, vil du som regel lykkes! Hydroponisk dyrking er relativt enkelt, siden systemet sikrer god tilgang på vann og næring. Med en gunstig plassering i vindu eller med vekstlys, kan du raskt høste deilig mikrogrønt.
Dersom du kjøper en startpakke for hydroponisk dyrking hjemme, får du alt utstyret du trenger for å komme i gang med mikrogrønt. Systemer som dette koster typisk mellom 200 og 800 kroner, avhengig av størrelse og tilbehør. Lager du systemet selv kan du spare mye penger.
Det er stort sett bare fordeler ved å velge hydroponisk dyrking hjemme. Det som imidlertid kan være en ulempe, er at noen systemer er litt dyre. Du kan imidlertid finne mange billige løsninger også. En annen ulempe er at rask vekst kan gi svake planter.
Dersom du har mulighet for å sette mikrogrønt i vinduskarm med god belysning, er dette det aller beste. Kombiner gjerne med plantelys – spesielt om vinteren når det er lite dagslys ute. Mikrogrønt skal ha mye lys, men om mulig unngå direkte sollys. Kjøkkenvinduet eller stuevinduet er ofte gode alternativer!
Det finnes mange ulike vekster som egner seg for hydroponisk dyrking hjemme. Urter som basilikum, koriander og oregano er utmerket å dyrke. Vi i Spiring.no dyrker typer mikrogrønt som er lette å lykkes med som mikrogrønt brokkoli, solsikke, erter, koriander og sennep. Prøv også å dyrke salat, jordbær, tomater og chili eller paprika. Du kan til og med dyrke prydvekster som ikke skal spises.
Noen ganger kan plantene ha behov for ekstra belysning. Dette gjelder spesielt om det ikke er nok lys i vinduskarmen (f.eks. fordi det er vinter eller tidlig på våren). Ekstra plantelys er også nødvendig hvis du har systemet i et rom uten vindu.
Vertikal dyrking i høyden er lurt og bruker lite vann. Vi i Spiring.no dyrker i høyden!
Hydropkultur eller dyrking i vann kan benyttes for produksjon av mikrogrønt som brokkoli, erter, karse solsikker og sennep.
Mikrogrønt er små grønsaksplanter. Mikrogrønt har blader og er steget før planten er sterk nok til å bære frukt.