
Hva er hydrokultur?
Hydropkultur eller dyrking i vann kan benyttes for produksjon av mikrogrønt som brokkoli, erter, karse solsikker og sennep.
Dyrking i høyden eller vertikal dyrking gir en svært effektiv arealutnyttelse, og det finnes flere måter å gjøre dette på. Det gir økt fleksibilitet når det gjelder plassering av anlegg ved at en ikke trenger store landarealer.
Alfa Sommersol
23.10.2023
Vi i Spiring.no dyrker i tilfluktsrom og bidrar så til utnyttelse av disse arealene i fredstid. Som de fleste norske produsenter av mikrogrønt – bruker Spiring.no ikke plantevernmidler, og ingen avfallsstoffer havner i økosystemene rundt våre anlegg.
Photo by Akshay Chauhan on Unsplash
Vertikal dyrking får et kontrollert opptak av næring der alt går direkte inn i plantene. Vertikal dyrking gjør det lettere å tilrettelegge for lokal produksjon og nærhet til distribusjon, som bidrar til å redusere matsvinn som gjerne oppstår på lange transportetapper fra for eksempel Spania eller Nederland. Dyrking i høyden, innendørs gir vekstsesong året rundt, noe som bidrar til forutsigbar produksjon og kvalitet året rundt
Det unike med vertikal dyrking er at produksjonen kan plasseres omtrent hvor som helst. For Spiring.no var det viktig å plassere anlegget i nærheten av Blå Kors og de personene som vi hjelper tilbake til et vanlig liv gjennom sysselsetting og vårt samarbedeid med Blå kors steg for steg. Vi dyrker og leverer sentralt i Oslo og har flere kantiner med på laget som bidrar til sosial bærekraft gjennom kjøp av mikrogrønt fra Spiring.no
Krydder, karse, salat, ingefær, chili, paprika, hvitløk, mikrokrønt av alle slag, jordbær – ja til og med poteter og tomater er mulig å dyrke vertikalt med rett belysning, gode vekstforhold og næring. Det er egentlig få begrensninger, bortsett fra plass.
Vi i spiring dyrker bl.a brokkoli og solsikker som leveres til restauranter i Oslo.
Sukkererter, bønner, spinat, salat, ruccola, reddik, dill, gulrot og mangold er eksempler på grønnsaker som er enkle å dyrke selv. De gror lett og gir avlinger på ganske kort tid. Etter hvert kan du plukke og benytte grønnsakene eller mikrogrønt direkte fra den vertikale avlingen.
Det er vanlig å kombinere hydrokultur og vertikal dyrking når man produserer mikrogrønt eller salat komersiellt.
Hydropkultur eller dyrking i vann kan benyttes for produksjon av mikrogrønt som brokkoli, erter, karse solsikker og sennep.
Mikrogrønt er spiselige små grønsaksplanter. Mikrogrønt kan høstes etter en til to uker.
Mikrogrønt er små grønsaksplanter. Mikrogrønt har blader og er steget før planten er sterk nok til å bære frukt.