Spørsmål og svar

Hva er Spiring.no?

Spiring.no er et langsiktig prosjekt som skal hindre tilbakefall til rusavhengighet, gjennom lokal produksjon av spirer som selges og leveres til lokale restauranter og kantiner.

Hvor er Spiring.no lokalisert?

Vi har produksjon i Oslo og jobber med utvidelse til Drammen, Fredrikstad, Gjøvik, Bergen og Alta.

Hvem er kundene våre?

Våre kunder er i første omgang restauranter og kantiner i Oslo.

Hvor mange typer spirer produserer dere dere?

I dag har vi fire typer reddik, brokkoli, solsikke og erter.

Hvilke restauranter har dere som kunder?

Noen av våre kunder: Arakataka, Vaaghals, Hotel Havana, Cafe Skansen, Kullt, Ben Reddik og Le Benjamin

Har dere bare restauranter som kunder?

Nei, vi leverer også til kantiner. Vi er i dialog med flere og har som mål og signere en avtale med en stor aktør i løpet Q1.

Hvordan produseres spirene?

Spirene dyrkes ved hjelp av hydrokultur, en svært energieffektiv og miljøvennlig metode, hvor dyrkingen skjer i kasser uten jord og med kunstig lys. Salaten er god på smak, ekstra næringsrik og helt uten sprøytemidler.

Hvem samarbeider vi med i dag?

Blå Kors kontaktsenter Oslo og Steg for Steg.

Hvem er dette for?

Vi er et tilbud til mennesker som har gått igjennom rehabilitering fra rus og ønsker å føle mestring, få en sunn hverdag og bli en bidragende part til samfunnet.

Hvilke behov er det vi dekker?

Vi dekker behovet for å arbeide, for å føle at man er til nytte. I tillegg leverer vi sunne og gode krydderspirer, men uten at dette er et behov.

Hvordan bidrar dette til samfunnet?

Det koster samfunnet opp til 2 millioner kroner pr år at en person faller tilbake i rus. om vi kan hjelpe 100 personer fra tilbakefall over 10 år er det 2mrd. kroner spart og ikke minst bidrar vi til at menneskeliv ikke går tapt, og at familier holdes sammen.

Ekspansjonsmuligheter?

Ettersom vi samarbeider med Blå Kors, har vi 12 andre mulige lokasjoner i Norge. Per dags dato er fem interessert i å starte opp samme konseptet.

Norge, Norden eller verden?

Alle tre. Vi har tatt kontakt med Sverige, Tyskland og Danmark for muligheter rundt utrulling av konseptet.

Er deltagerne våre nødt til å ha dyrket hasj og marihuana for å være med?

Nei, men det hjelper å kunne tingene fra før.

Er Spiring.no bærekraftig?

I aller høyeste grad. Vi satser i hovedsak på gjenbruk av materialer for å bygge «fabrikkene» våre. Vi benytter ingen plantevernmidler eller skadelige kjemikalier, og produksjonen vår forbruker mye mindre enn tradisjonelle dyrkemetoder. Frøene vi benytter er ikke genmanipulerte, men helt naturlige. Dessuten jobber vi lokalt, og all varelevering gjøres derfor til fots, på sykkel eller ved hjelp av kollektivtrafikk.

Hva med mattilsynet?

Siden vi ikke prosesserer mat men kun dyrker (vi tar kassene fra dyrkebrettene og leverer de rett ut til kunden – friskere blir de ikke), har vi minimalt med jobb med tanke på hygiene. Selvsagt skal det renses og vaskes, men vi driver ikke tradisjonelt og da blir det også lettere å holde hygienenivået oppe.