Bærekraft & Smak – Pierre Ginstfeldt om Mikrogrønt på Café Skansen Bærekraft & Smak – Pierre Ginstfeldt om Mikrogrønt på Café Skansen

Intervju med Pierre Ginstfeldt, Kjøkkensjef på Café Skansen

Alfa Sommersol
19.03.2025

For de som ikke kjenner deg og arbeidsplassen din, fortell litt om hvem dere er og hva du jobber med?

Jeg er Pierre Ginstfeldt, opprinnelig fra Sverige, og har jobbet som kjøkkensjef på Café Skansen i Oslo i tre år. Café Skansen er en restaurant med fokus på skandinavisk mattradisjon, hvor vi ønsker å servere ærlig og god mat, laget med omtanke. Filosofien min er at gode råvarer ikke trenger mye for å skinne – så lenge de behandles riktig.

Som aktør innen mat- og restaurantbransjen, hvilken opplevelse ønsker du å gi kundene deres?

Målet vårt er at alle gjestene våre skal ha en hyggelig og minnerik opplevelse. Vi ønsker å være en av de beste restaurantene i området, hvor gjestene føler seg ivaretatt og får et måltid de virkelig kan glede seg over. Vi er en del av en restaurantgruppe med høye ambisjoner, og vi strekker oss alltid etter å forbedre oss og gi det lille ekstra.

Hva slags fokus har du på bærekraft generelt, og i det daglige?

Vi prøver alltid å velge bærekraftige løsninger når det lar seg gjøre. Tidligere hadde vi et samarbeid med Bama sitt "Kort & Godt"-program, hvor vi fikk tilgang til lokale råvarer. Nå kjøper vi fra Odd Langdalen, som har et lignende konsept i tillegg til at vi kjøper mikrogrønt fra dere i Spiring. Det er viktig for oss å velge kortreiste produkter, men samtidig må vi også ta hensyn til pris og tilgjengelighet. Dessverre kan det ofte være billigere å kjøpe fra Sør-Europa enn fra lokale bønder rett rundt hjørnet, noe som er en utfordring.

Som kokk, hvilke krav har du til råvarer og råvarenes opprinnelse?

Råvarer skal være av høy kvalitet, men de må også være tilgjengelige til en pris som gjør det mulig å drive en bærekraftig restaurant. Jeg skulle gjerne hatt enda mer norskproduserte råvarer på menyen, men vi må tilpasse oss markedet og prisnivået for å ikke prise oss ut av vårt segment. Det viktigste er at råvarene vi bruker, enten de er lokale eller importerte, holder en standard som lar oss levere god mat til gjestene våre.

Har du erfaring med inkluderende arbeidsplasser, slik Spiring.no gjør, og hva synes du om dette?

Vi har lærlinger hos oss som kommer fra skolen og får praksis i kjøkkenet vårt. De er her i noen uker, og vi har også lærlinger som går et toårig løp for å bli kokker. Når det gjelder å ta inn folk som har stått utenfor arbeidslivet en stund, har vi ikke hatt så mye erfaring med det utover det som er vanlig i restaurantbransjen. Jeg synes imidlertid at det Spiring gjør er et veldig fint tiltak – og det er flott at flere får en sjanse til å komme tilbake til arbeidslivet gjennom matproduksjon.

Hvilke tips har du til bruk av mikrogrønt i mat?

Mikrogrønt kan virkelig løfte en rett! Vi bruker det både for smak og for å gi det lille ekstra på presentasjonen. Noen ganger tilfører det en fin kontrast til retten, andre ganger fungerer det mer som en pynt. Det handler om å finne den rette balansen – både visuelt og smaksmessig

Hvorfor velge Spiring.no?

Spiring på 1-2-3

Spiring

Hvem er vi til for?

De med erfaring med rus som ønsker en meningsfull jobb og som vil samarbeide om vårt formål

Hva gjør vi?

Opplæring av produksjon, salg og distribusjon av mikrogrønt lokalt. Vi produserer mikrogrønt til restauranter og kantiner i lokalområdet.

Hvordan gjør vi det?

Minimumsdeltakelse og tilpasset relevans for hver enkelt som starter i Spiring.no

Hvorfor gjør vi det?

Enorme samfunnsøkonomiske besparelser, lavterskeltilbud for de som ønsker arbeid. Gi alle mulighet til å oppleve en meningsfull tilhørighet til samfunnet de bor i og være en viktig brikke i samfunnet.

FN-s Bærekraftsmål

Vi i Spiring fokuserer på FNs bærekraftsmål og her kan du lese litt om hvordan vi gjør dette.

Bestilling og levering

Her finner du informasjon om bestilling og levering av mikrogrønt med mening!

Lær mere om Spiring her

Impact Startup

Vi er veldig glade for å være en del av Impact Startup allumniselskaper, og for å ha fått muligheten til å være en del av de sosiale initiativene som Ferd har gitt støtte gjennom sitt akseleratorprogram.