Bli med å skap inkluderende arbeidsplasser, vipps valgfritt beløp til 850 690

Bilde av Spirings mikrogrønt

Tommys brukertips for mikrogrønt

Ifølge Opplysningskontoret for frukt og grønt (frukt.no) har spirende frø eller mikrogrønt vært benyttet som mat i flere tusen år. Og selv om bønnespirer og alfalfaspirer er de mest vanlige her i Norge, så er det mange andre typer mikrogrønt som smaker godt og egner seg godt som tilbehør og krydder til mat. Spiring.no produserer i hovedsak fire typer mikrogrønt: erter, solsikker brokkolispirer og reddik.

Alfa Sommersol - Spiring.no
Oppdatert: 18.08.2023

Tommy forteller at vi ønsker å produsere mikrogrønt som er næringsrike og kan brukes på mange måter. Hver spire er starten på noe som ville blitt en hel grønnsak dersom den fikk vokse ferdig sier Tommy.

De viktigste næringsstoffene til mikrogrønnsaken/spirene ligger i frøet. Dette gjør at spiren har en langt større konsentrasjon av næringsstoffer i forhold til en fullvokst grønnsak. Mikrogrønt er næringsrikt og gjør god mat enda bedre!

Hva er mikrogrønt?

Mikrogrønt er veldig næringsrike spiselige planter som høstes mens plantene fortsatt er unge. Vi produserer mikgrogrønt som er spiseklare allerede etter 8-12 dager.

Mikrogrønt er kjent under flere navn som Microgreens, Microleaf og Microleaves, mens noen også bruker den feilaktige betegnelsen spirer.

Mikrogrønt kan dyrkes innendørs hele året. De er gode på salaten og på brødskiven, men også i varmretter.

Hvordan bruke Spirings mikrogrønt

Mikrogrønt kan brukes rå, som garnityr/pynt på nesten alle retter. På smørbrød, i omeletter og salater gir de en god smaksopplevelse og en ekstra piff.

Vi leverer mikrogrønnsaker til kantiner og restauranter i Oslo

Mikrogrønt Brokkoli

Et brokkolifrø, som kan bli en hel brokkoli, inneholder mange nyttige næringsstoffer. Du kan spise dem som rå, stekt eller dampet. Prøv brokkolispirer eller mikrogrønt som garnityr på brødskiven, i taco som salsa eller ved siden av sushi. De er også veldig gode i salater. Brokkolispirer og mikrogrønt inneholder blant annet magnesium som bidrar til å redusere tretthet og utmattelse.

Hvor sunt er brokkolispirer?

Mikrogrønt fra brokkolifrø inneholder vitamin A, B, C, D, E, og K. Det er godt dokumentert at brokkolispirer har høyt innhold av næringsstoffer, og ikke minst smaker brokkoli godt. Brokkoli inneholder også mineralene kalium, kalsium, jern, magnesium, natrium, sink, fosfor og folsyre.

Tommy har en veldig god brokkoli oppskrift på en salsa som er veldig god. Prøv Tommys brokkolisalsa.

Forskning.no sin artikkel "Brokkoli med krydder mot kreft" viser at brokkolispirer inneholder myrosinase og kan være helsefremmende i forhold til kreft. Myrosinase er enzymet som gjør at brokkolien kan danne antioksidanten sulforafan, som kan forsterke kroppens forsvar mot kreftceller.

Reddik

Mikrogrønt av reddik har en dyp, burgunder farge, og en knasende sprø konsistens. De er en god kilde til C-vitaminer og passer godt til asiatisk mat som wok, samt salater og andre blandede retter. De har en pepperrotaktig smak, og dette piffer opp retten.

Erter

Mikrogrønt av erter eller erteskudd smaker som milde sukkererter og kan brukes i stedet for, eller som tillegg til, andre grønnsaker. De kan brukes som dryss på supper, som salat, på stekt pizza, i smoothier eller på omelett. Og selvsagt på brødskiva. Mikrogrønnsakene kan gjerne stå fremme på bordet som en snacks når du har lyst på noe friskt og godt! Erteskudd inneholder 20% protein, vitamin A, B1 og C og mineralene fosfor, sink og jern.

Solsikke

Solsikke mikrogrønt har en mild, nøtteaktig smak og er passer like godt i salater som wok. Om du ønsker å prøve noe nytt på brødskiva kan du mixe avocado, smøreost og solsikkespirer til smørepålegg i en kjøkkenmaskin. De inneholder mye A- og C-vitamin.

Prøv gjerne Tommys Salat med mikrogrønnsaker av erter og solsikke

Karse

Mikrogrønnsaken karse har en tydelig smak som er litt pepperaktig eller nesten som reddiker og kan brukes som et grønt dryss over en hvilken som helst matrett, enten den er varm eller kald, som for eksempel over en gryterett, på en brødskive med ost eller annet pålegg, på en burger, i salater eller hakket i en rømmedressing. I det hele tatt er det bare å bruke dem der du synes de passer! De er fulle av næring, nærmere bestemt ekstremt rike på vitamin K, rike på kalium, vitamin A, C og folat, i tillegg til at de inneholder B12. De virker rensende på kroppen, stabiliserer blodsukkeret og har få kalorier.

Fordeler med Mikrogrønt

Hvordan dyrke microgreens ?

Mange stiller seg spørsmålet "Hvordan lage spirer hjemme?". Det å dyrke microgreens eller mikrogrønt, er veldig enkelt. Du kan enkelt få til dette hjemme på kjøkkenet uten jord ved hjelp av hydrokultur.

Tøm vann i bunnen av et brett uten hull, og plasser en dyrkematte( kan godt være bomull) i brettet og la den suge opp vannet. Spre frø jevnt ut over matten, ikke så frøene for tett og unngå at frøene klumper seg sammen.

Vann frøene med en sprøyteflaske, dekk til med lokk eller et annet brett og sett i romtemperatur. Ta av lokket og vann med sprayflaske 1-2 ganger pr dag. Fjern lokket når du ser at vekstene har fått rotfeste. Eksponer spirene for lys, og vann ved behov. Når de første bladene kommer kan du smake forskjellen smak og modenhet fra dag til dag. Spiretid og høsting varierer fra sort til sort, men når spirene smaker slik du ønsker er det på tide å høste!

Hvor lang tid tar det før et frø spirer?

Frøene trenger alt fra ett døgn til en uke eller mer for å spire ved romtemperatur. Dette kommer an på typen frø du ønsker å bruke. Noen av våre frø spirer på en dag, mens andre trenger flere dager med god forberedelse før de spirer.

Hva kan man lage spirer av?

Vi i Spiring.no lager flere forskjellige typer mikrogrønt, bl.a karse, reddik, brokkoli og solsikke. Disse typene er ganske villige, men du kan dyrke alt fra karse, bønner og linser, til reddik, gulrøtter og fennikel. Ved riktig forberedelse og dyrking kan disse gi veldig gode spirer. Spire dannes når frøet står i et miljø med riktig temperatur, god tilgang på vann og luft.

Er spirer og karse det samme?

Mikrogrønt og spirer eller karse er ikke det samme. alle typer planter enten det er karse, brokkoli eller solsikke starter som frø. Deretter spirer de og utvikler seg til plante. Mikrogrønt er stadiet etter spire hvor røttene har kommet og planten ikke er fruktmoden.

Hvilke spirer er de sunneste?

Vår karse, brønnkarse er i følge amerikanske CDC (Center for Disease Control and Prevention) rangert til å være den sunneste av alle grønnsaker!

Bli med å skap inkluderende arbeidsplasser, vipps valgfritt beløp til 850 690

Andre tips fra Spiring.no

Impact Startup

Vi er veldig glade for å være en del av Impact Startup allumniselskaper, og for å ha fått muligheten til å være en del av de sosiale initiattivene som Ferd har gitt støtte gjennom sitt akselerator program.